CO TO JEST RYBA ?

Między budową człowieka i ryby można znaleźć pewne podobieństwa, takie jak: szkielet, który podtrzymuje mięśnie oraz serce zaopatrujące w krew wszystkie narządy ciała. Ryby, podobnie jak ludzie, mają pięć zmysłów, ale są one odpowiednio przekształcone. Na tym jednak kończą się podobieństwa, a podstawowe różnice pojawiły się już wtedy, gdy organizmy przystosowały się do życia na lądzie. Największe różnice dotyczą sposobu poruszania się. Siłą napędową ryb są przeważnie ruchy trzonu ogona wraz z płetwami parzystymi działającymi głównie jako stabilizatory. Nozdrza służą zwykle tylko do odbierania zapachu i nie odgrywają żadnej roli w oddychaniu. Skórę ryb zazwyczaj chronią łuski. Zmniejszają one tarcie i zabezpieczają miękkie tkanki przed drapieżnikami, pasożytami oraz nadmiernym promieniowaniem słonecznym. Położenie i kształt otworu gębowego ryb pomagają okreslić sposób żerowania oraz poziom wody, ktorą zamieszkują.

JAK ŻYJE RYBA ?

Ryby mają cechy umożliwiające im życie w wodzie: skrzela zamiast płuc, pęcherz pławny jako narzą hydrostatyczny oraz układ lini nabocznej do wykrywania, metodą echolokacji, zmian w środowisku.
Oddychanie
Ryby oddychają pobierając wodę pyskiem i przepuszczając ją przez skrzela. Blaszki skrzelowe pochłaniają tlen z wody , który następnie przenika do krwi. jednocześnie wydalany jest dwutlenek węgla i zbędne substancje.
Pęcherz pławny
Wiekszość ryb ma wypełniony gazem pęcherz, działający jako narząd hydrostatyczny, umożliwiający im utrzymywanie odpowiedniego położenia w wodzie. Niektóre gatunki urzywaja pęcherza pławnego do wydawania lub wzmacniania dźwięków.
Wzrok i węch
Wzrok nie jest tak ważny dla ryb, jak dla ludzi. Wiele ryb może ustalić kierunek i zlokalizować pokarm w najciemniejszych, najbardziej mrocznych wodach za pomcą układu lini nabocznej służącej do wykrywania przeszkud na drodze. Oczy ryby nie mają powiek, otaczające je woda stale je nawilża, Zmysł węchu u ryby jest dużo bardziej cuły niż u człowieka, a na wąsach i płetwach zazwyczaj występują dodatkowe kubki smakowe.
Linia boczna
Linia boczna jest "szustym zmysłem" ryb umożliwiającym im kontakt ze światem zewnętrznym dzięki mikroskopijnym otworką, zwanym linią boczną (naboczną), które znajdują się w pojedyńczym rzędzie łusek. Drgania wywołane ruchami ryby odbijają się od przeszkud i są wykrywane przez zakończenia nerwów znajdujące się głęboko w otworkach linii bocznej.
Osmoza
Skóra ryb działa jak półprzepuszczalna błona. Dzięki ciśnieniu osmotycznym płyn o niższym stężeniu jonów przenika przez błonę, rozcieńczając płyn o wyższym stężeniu. Woda słodka stale przedostaje się do ciała ryby i, aby uniknąć rozerwania, ryby słodkowodne wciąż muszą wydalać wodę i niewiele piją. Ryby morskie, odwrotnie, ze względu na wyższą koncentracje soli w otaczajacej wodzie stale ją piją i jak najmniej wydalają. Gatunki migrujące swobodnie przepływają z jednego typu wód do drugiego.